onsdag 27 februari 2013

Här har du kardan

100% förtroende i ett handslag

Bara bra beten ska det vara

Som jag skrev i ett tidigare inlägg i vinter har jag inte stort förtroende för speciellt många boilies. Många bullar tillför väldigt lite nytta till karpen och de skapar snabbt en misstänksamhet mot något de inte behöver och som bara attraherar tillfälligt med doft eller färg.
Jag vill att fisken bara ska få boilies som har en komplett uppsättning av näringsämnen med alla essentiella aminosyror fetter, mineraler, kolhydrater som behövs för att ingen komplettering av annan föda ska behövas.
Det känns som om alla som fiskar i Karsgöl är inne på samma spår och med samma eller åtminstone liknande beten av extremt god kvalité tror jag att karparna kommer att växa och må superbra i år.
Jag och Robban har själva låtit rulla upp en boilie som vi gjort receptet på. En boilie helt utan flavours där endast de olika fiskmjölerna och ingredienserna ger doften och smaken. Idag fick jag hem hundra kilo av dessa och 50 kilo pellets, så nu kommer karparna att få mumsa på "topp nochbullar" hela sommaren.
Använder man riktigt bra boilies kommer fisket att förbättras för alla som fiskar i sjön eftersom boilies blir fiskens stapelföda och något de bara behöver. Jag tyckte mig se en stor skillnad redan förra året för dom som körde med "klassbullar".
Vill inte bara skrävla med de bullar vi gjort, utan anser också att SBM har boilies som står för mycket hög kvalité. Jag vet inte vilka ingredienser de nyttjar men det syns att det är bra beten när man klämmer, smakar och luktar.
Jag efterlyser fortfarande innehållsförteckningar på boilieförpackningar. Det finns ingen anledning för något företag att vara hemliga med sina ingredienser. Det finns inga hemliga ingredienser, jag hävdar att enda anledningen till att innehållsförteckning saknas på påsarna är att innehållet är skräp.
Vissa boilietillverkare har börjat med innehållsförteckning men nämner endast de fina ingredienserna. Utfyllnadsmjölerna nämns inte och köparen får förtroende för en boilie där tillverkaren pystat ut några få procent LT 94, casein och utöver det fyllt ut med massor av majsmjöl och durumvete.
Innehållsförteckningar är bra men då ska allt deklareras och inte bara finmjölet. I procenten av näringsdeklarationen avslöjar de sig själva när proteinhalten visar 25% och de mjöler de deklarerat alla överstiger detta med råge.
Hur kan proteinmängden då vara så låg? Blandar de med cement?
Bra skit ska det vara och vi borde kräva detta i högre grad som kunder. Med bättre vetande så kommer vi att göra det i framtiden, därför tycker jag att alla borde läsa böcker som Carp Science och uppföljaren Carp: Location, feeding & bait skrivna av John Wood.
Tunga böcker med mycket Kemi och fakta men vintern är lång!

Så här ska karparna se ut tycker jag och inte som utmärglade sillar som man kan se från en del sjöar. Bjussar vi på bra käk så har vi igen det snabbt med välmående, vackra och vilt kämpande karpar.


måndag 25 februari 2013

Jag har köpt en båtjävel

Lite skamset får jag erkänna att jag beställt en baitboat av Fiskkonservator Lubbe Pytel.
Anledningen att jag skäms är att jag alltid gnytt och knorrat över att folk inte kan kasta ut sina tackel. Ibland har jag gått så pass långt att jag sagt att det inte är fiske och att man inte ska fiska karp om man inte kan kasta.
Nu sitter jag snart där själv med en satans baitboat i knäet och fyller på med mäsk, boilies och tackel.
Den stora anledningen till tokköpet är att jag bokat in mig och två kompisar i ett franskt vatten där jag känner att jag kommer att vara ute och segla totalt om inte båten är med. I vissa swim bör man kunna lägga tacklet in under grenar och avståndet att försöka kasta in mellan dessa grenar verkar vara för långt för kast.
Ja så ligger det till. Jag har köpt båten för en veckas fiske men jag tror att jag kommer att få lite mer nytta av den.
På vissa platser här hemma har har jag varit sugen att lägga ett spö på lite udda platser, till exempel mitt ute i Karsgöl när fisken rullar där (något den gör väldigt ofta). Någon annan gång har jag i ett mindre vatten velat lägga betet i någon näckroskant långt ut, utan att hålla på och plaska med åror.
Jag kommer säkert få nytta av åbäket i långa loppet som ni säkert hör. Trots detta så vill jag fortfarande hävda till viss del och kanske med lite mindre eftertryck att man ska kasta ut sitt bete.
Jag har sett folk båta ut alla sina tackel, använda undervattensspeglar för att se att tacklet ligger rätt, dyka ner till botten och lägga tacklet till rätta och för att lägga ut sina boilies fint runt omkring. En del har också simmat ut för att plocka bort gamla beten från andra metare som fiskat på platsen. Det kan gå för långt ibland och pedanteriet kan stiga en över skallen totalt och i det träsket vill jag inte hamna även om jag redan nu kan verka lite vrickad ibland det erkänner jag.
Båten var i alla fall jävligt billig. Strax under 4000 spänn känns ändå som ett fynd för en sprillans ny baitboat.
Här följer en filmsnutt där Lubbemannen demonstrerar funktionerna.


Dags att fylla upp förrådet

Hittade superfina hampfrön på Ica Maxi häromdagen. De var riktigt stora och frächa och vissa var omkring 5 mm i diameter, helt sjukt stora! Tror jag betalade omkring 26 kronor för en kilospåse vilket inte kändes dyrt alls. I vanliga fall går hampan lös på omkring 50-lappen per kilot.
Om man vill kan man koka och göra i ordning hampan redan nu. Det går fint att förvara den i frysen eller kylskåpet/källaren tills säsongen drar igång. 
Om du inte har plats i frysen kan du strö i någon näve fodersalt och socker i bunkarna tillsammans med hampan så håller den sig fräsch länge. Därefter förvaras bunkarna lufttätt och svalt i tex en källare.
Jag brukar koka upp vatten och hälla över hampan som jag har i ett spann eller kylbox, därefter stänger jag locket och hampan får stå där i ett dygn så att groddarna kikar fram. Efter det tillsätter jag oftast lite frysta chiliflingor, fodersalt och melass. Dessa ingredienser är mina personliga favoriter men man kan peta i lite vad man vill, glöm bara inte bort att hampaavkoket i sig själv har en enorm dragningskraft på karpfiskar, egentligen behöver du inte tillsätta någonting för att ha en superb fiskmagnet. 
Häll aldrig bort ditt hampavatten vad du än gör. Det är viktigare och värdefullare än både rödvin och bärs på passet, dock smakar det så innåtahelvete mycket äckligare. Att soaka boilies eller blanda mäsk med hampavattnet är riktigt superhot!
Tillsätt inte salt och melass innan hampan fått svälla klart så sväller kornen upp mycket mer och de fina groddarna kikar fram bättre. 
Påsen jag köpte kommer från företaget Nelson gardens. Använd alltid hampan samma säsong som du köper den. Sparar du den till året därpå är många frön döda och dessa sväller inte upp alls. Jag brukar ge dom till blåmesarna på vintern istället om jag råkar få något över.
Fresh ska re va du man ;)

fredag 22 februari 2013

Snikis 2

Hittade en bra leader på Hobby och fiske här i Oskarshamn. Har för länge sedan ledsnat på att använda tub och leadcore som leader och knyter hellre på flourocarbon eller amnesia som leader. Dels syns det mindre och dessutom är det bra mycket billigare. Båda materialen går bra att räta ut så att de blir spikraka och vill man få dom att slicka botten kan man trä på sinkers eller tungstenputty.
Just denna flourocarbonen är i färgen gunsmoke och bär funka överallt. Dimensionen är 0,74mm och spolen innehåller 91 meter och kostade 250 kronor. Billigare alternativ finns såklart men jag föll som en kägla för just denna.
Väldigt enkel att skarva på huvudlinan med en albrightknut eller någon annan skarvknut. Jag har en riktigt enkel jag brukar köra men vet inte namnet på den tyvärr. Ni får googla.

Sniktips

För er som gillar att använda baitbands till karpmete, malfiske eller gäddfiske vill jag tipsa om dessa små gummisnoddar som är alldeles förträffliga. 
Jag köpte detta paket för 6,50 kr på Karlssons i Vetlanda men de finns på alla ställen där dom säljer hästprylar. De finns även i svart färg om man föredrar det istället.